Kort na de stichting (1922) van het Marine Kadettenkorps werden vrij vlug verschillende afdelingen opgericht, met name te Brussel, Antwerpen, Brugge en Oostende, maar dan wel onder de naam van “Kadettenschool” en onder het beheer van de toenmalige Belgische Staatsmarine.

In 1937 werd de werking ervan verder gezet onder de vorm van een V.Z.W. en kreeg daarbij een nieuwe naam, namelijk het “Kadettenkorps”, dit als gevolg van een politieke beslissing om de “Staatsmarine” af te schaffen.

Tot aan het begin van de tweede wereldoorlog bleef de afdeling Oostende verder actief. Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog vluchten de meeste leden van de afdeling Oostende naar Engeland, waar sommigen onder hen vrijwillig dienst namen in de door LT. BILLIET later opgerichte Belgische Sectie van de Royal Navy. Gedurende de donkere oorlogsjaren werden de activiteiten van het Kadettenkorps fel beperkt .

Kort na de oorlog wilde men de activiteiten terug hervatten, doch dit verliep niet zonder moeite. De oorlogsomstandigheden hadden er toe bijgedragen dat het ledenaantal van het K.M.K. flink was uitgedund en het was enkel te Brussel en te Luik dat de werking ervan werd hervat.

Het was pas in 1980 dat de heroprichting van de afdeling Oostende een feit werd. Dit gebeurde onder de impuls van de toenmalige voorzitter van het Kadettenkorps en enkele officieren van de Zeemacht (nu Marine). Tezelfdertijd werd een oefenterrein in gebruik genomen, de K.147 ORKA, dat als nationale opleidingsbasis voor het K.M.K. moest dienen. Op dit terrein bevindt zich nu nog steeds de basis van de afdeling Oostende.

Het embleem van de afdeling:

Bij de heroprichting werd een embleem (afdelingskenteken of wapenschild) gekozen. We vinden er de volgende elementen in terug: 

 

Toelichting:

- “De Koningskroon“ …………: we zijn een koninklijke vereniging

- “Korpsembleem K.M.K”……...: we zijn een afdeling van het K.M.K.

- “Wapenschil Oostende” ………: de basis ligt op het grondgebied van Oostende

- “Het Anker “…………………….: we zijn een maritieme vereniging

- “De Bootshaken”……………...: we trekken de jongeren aan

- “AD VALOREM”………………. : wat we doen is waardevol